Gespecialiseerde voetverzorging (huid- en nagelproblemen)

U kunt bij ons terecht voor verschillende huid- en nagelproblemen. Dit kan het gevolg zijn van onderliggende problemen/aandoeningen, zoals diabetes mellitus, reuma of vaatlijden. U kan ook preventief bij een podoloog terecht.

Algemene Voetverzorging

Behandelen van huid- en nagelproblemen (schimmelnagel, ingegroeide nagel,…) en verwijderen van likdoorns en eelt.

Siliconetherapie

Beschermen en corrigeren van scheefstand van de tenen en/of protectie van huidproblemen.

nagelbeugelNagelbeugel (nagelvorm wijzigen)

Het doel van de nagelbeugel is de vorm van de nagel veranderen op lange termijn. Deze therapie wordt toegepast bij hyperconvexe en/of ingegroeide nagels.

Vilttherapie

Tijdelijk ontlasten van wonden en drukplekken.

Voor diabetespatiënten die behoren tot een risicogroep is een tweejaarlijkse terugbetaling voorzien mits voorschrift van de huisarts.

Biomechanica (orthopedische problemen )

Patiënten van jong tot oud kunnen bij de podoloog terecht. Sommigen patiënten komen met klachten anderen dan weer preventief.

Patiënten met spier- pees- en gewrichtsproblemen ter hoogte van het onderste lidmaat (voet-enkel-knie-heup) zijn een groot deel van onze populatie.

De podoloog onderzoekt of er een oorzakelijk verband bestaat tussen enerzijds de bouw van de voet en het stap- en/of looppatroon en anderzijds de klacht van de patiënt.

Dit biomechanisch onderzoek is zeer uitgebreid. Een grondig vraaggesprek, een klinisch onderzoek, diverse metingen in lig en stand, een videogang- en/of loopanalyse en plantaire drukmetingen.

Indien er een verband wordt gevonden, bekijken we samen met de behandelend arts welke oplossing er kan geboden worden:

  • Steunzolen, het opstarten van kinesitherapie, andere sportschoenen, doorverwijzing naar een orthopedisch specialist enz...
  • Preventieve onderzoeken vinden ook plaats. Dan wordt er bijvoorbeeld bij kinderen of sporters onderzocht of de statiek en het bewegend patroon al dan niet normaal is. Ook dan beslissen we samen of er therapie moet worden opgestart om mogelijke problemen te voorkomen.

Podokinea zoekt steeds naar de beste en meest verantwoorde oplossing zonder “overbehandeling”.

Zooltherapie

rekje met gipsafdrukkenaangebouwde blauwe gipsen op gipstafelslijpmachineDiverse zolen en steunzolen

Bij Podokinea worden bijna alle zolen eigenhandig gemaakt op basis van een gipsafdruk. Dus 100 % maatwerk!!  De meesten zolen worden gemaakt door Lore Hoornaert. Eerst wordt een afdruk van de voet genomen. Op de moule wordt de zool geperst en als laatste wordt ze geslepen en afgewerkt. Het resultaat is een duurzame zool of functionele orthese, volledig op maat gemaakt. De materiaalkeuze hangt af de activiteiten van de patiënt, het lichaamsgewicht, de klacht, de sporttak die beoefend wordt,…. Elke zool is individueel. Wij gebruiken up to date materialen en blijven zoeken naar het passende materiaal voor elke patiënt.  Dit intensieve handwerk kan het verschil maken voor patiënten met moeilijke voeten!

 

(sport)schoenadvies

Op basis van de stap- en loopanalyse kunnen wij schoenadvies of sportschoenadvies geven. Wij hebben een lijst opgemaakt met een aantal schoenwinkels uit de regio waar ze een groot aanbod hebben aan schoenen met uitneembare inlegzool. Ook voor de aankoop van loopschoenen, sportschoenen kunnen we advies geven.

Top